
 

 
TO  :  Cyprus Investment Firms  

 
FROM  :  Cyprus Securities and Exchange Commission 
 
DATE :  1st August 2017 
 
CIRCULAR NO. :  C232 
 
SUBJECT : Capital instruments that can be qualified as Common Equity Tier 1 
 

 
The Cyprus Securities and Exchange Commission (‘the CySEC’) wishes to provide the Cyprus 
Investment Firms (‘the CIFs’) with clarifications regarding the capital instruments that can be 
qualified as Common Equity Tier I (‘CET 1’). More specifically: 

 

1. According to article 28(1)(b) of Regulation (EU) No. 575-2013 on prudential requirements for 
credit institutions and investment firms (‘the CRR’), capital instruments shall qualify as CET 1 
instruments only if the instruments are paid up and their purchase is not funded directly or 
indirectly by the institution. 
 

2. Question ID 2013_8 of the Single Rulebook Q&A published by the European Banking 
Authority repeats the provisions of article 28(1)(b) of the CRR and in addition, it clarifies that 
this condition is to ensure that the institution has genuinely received new funds at issuance. 

 

3. In case where an increase of share capital is paid through contribution in kind (i.e. by 
pledging other assets as contribution instead of going via the route of ‘paying-up’ with cash), 
these assets cannot be qualified as CET 1 instruments as they do not seem to meet the 
requirements of article 28(1)(b) of CRR. 

 
4. In case a CIF possesses such assets, it cannot qualify them as CET 1 instruments when it 

calculates its capital requirements.  
 

Sincerely, 
 
 
 
Demetra Kalogerou 
Chairman of Cyprus Securities and Exchange Commission 

http://www.cysec.gov.cy/CMSPages/GetFile.aspx?guid=6d4e0648-d7c9-4c41-ba2c-5a6a45c9d1dd
http://www.eba.europa.eu/single-rule-book-qa/-/qna/view/publicId/2013_8
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